Pride 2014

Pride Paraden

Vill du också vara en del av den folkfest som utmanar heteronormen, som uppmanar människor att alltid få vara precis som dom vill? Vill du gå med i tåget med musik levererad av Dj Lebb Zeppelin och Sissela Nordling Bianco, med glitter, feminism, höga röster och starka viljor? Här får du chansen att träffa hundratals feminister, dansa eller promenera fram med Feministiskt initiativ – partiet som på allvar kräver att alla människor oavsett kön, klass, etnicitet eller sexuell läggning ska ha samma möjligheter och rättigheter. Snickra ihop en fin banderoll, leta efter Fi:s lastbil med rosa ballonger och beach-flagga och följ med i tåget! Alla är välkomna!

När: 2 augusti, samling senast klockan 12 och start för paraden klockan 13:00.
Var: Paraden startar från Hornsgatan mellan Mariatorget och Ringvägen med mål vid Pride Park vid Stadion ca kl 15. Leta efter Fi:s lastbil med rosa ballonger och beach-flagga.
Tillgänglighet: Bra, men ca 4,5 km lång sträcka att gå/rulla/åka.
För vem: ALLA!

Mer information finns här

Allmän info om paraden finns här

Pride Park

Pride Park är stället där du träffar människor, tittar på konst, lyssnar till författare och artister, pratar politik och umgås. Här har vi självklart ett tält dit man kan komma för att leka, vinna fina priser, ta selfies i vårat fotobås inspirerat av 2014:s eurovisionvinnare Ms Wurst, prata feminism i allmänhet och bara ha det bra!
När: Onsdag 17-00, torsdag 14-00, fredag och lördag 14-01
Var: Pride Park ligger på Östermalms IP, Fiskartorpvägen 2, T-bana: Stadion. Fi:s tält är beläget där de andra partierna står.
Tillgänglighet: God. Toaletter finns.

Pride Park Fredag: Frågestund med Fi
På fredag har vi en frågestund med våra kandidater vid tältet, här har vi bjudit in andra organisation till att ställa frågor.
När: 16:00
Var: Vid Fi:s tält som är beläget där de andra partierna står inne på Pride Park. Pride Park ligger på Östermalms IP, Fiskartorpvägen 2, T-bana: Stadion.
Medverkande: Lars Gårdfeldt, Michelle Jangmyr och Johanna Grant Axén- Kandidater för Fi. Moderator: Aleksa Lundberg

Allmän info om Pride Park finns här

Fi-häng utanför Pride Parken

Eftersom alla inte har råd att hänga inne i parken så har vi anordnat ett Fi-häng utanför Prideparken alla dagar! Här finns vi med bra musik, tilltugg, feministisk och politisk information i allmänhet och mycket, mycket mer. Hit är alla välkomna och här kan du träffa massvis med feminister, fira, dansa till musiken och prata feminism!
När: Onsdag och torsdag, 16-20. Fredag och lördag 16-21.
Var: Här
Kontakt/Ansvar: Carolina Berardi: m.berardi@gmail.com

Pride House

Under veckan kommer det hända mycket inne på Pride House och Fi arrangerar en mängd olika aktiviteter och debatter.
Pris:
Entré till Pride House kostar 125 kr/dag och säljs vid entrén i mån av plats. Stockholm Prides dag- och veckobiljetter gäller också som entré och kan köpas här.
Åldersgräns: Ingen
Tillgänglighet: God. Toaletter finns.

Tisdag 29/7
Cisnormens konsekvenser
Det finns fler än två kön; kroppsligen, identitetsmässigt och uttrycksmässigt. Men tvåkönsnormen och cisnormen är så pass starka och så pass osynliggjorda att de negativa konsekvenserna är oändliga. Det handlar om att folk kollar snett på dig på stan, folk som frågar dig ”är du tjej eller kille?”, folk som inte anställer dig, folk som kränker dig i skolan, folk som ger dig sämre behandling, folk som tar ifrån dig rätten att bestämma över din egen kropp, folk som tar ifrån dig rätten att bestämma vem du är och vad du heter, folk som har så dålig transkompetens att det påverkar din möjlighet till en rättsäker asylprocess. Det är nog nu! F! tycker att det måste tas ett rejält grepp kring att inkludera transfrågor i politiska beslut. F! tycker att samhället ska uppmuntra allas rätt att uttrycka och definiera sitt kön som vi själva vill. Hur blir det verklighet?
Arrangör: Feministiskt initiativ
När:
13:00-13:45
Var:
Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3, Kafe Klara
Medverkade: Kian Sigge, Ulrika Westerlund – förbundsordförande RFSL, Sooz Romero – RFSL, Jazz Munteanu – Fi, Michelle Jangmyr – Fi. Moderator: Aleksa Lundberg.

Ner med gränserna!
Kvinnor och hbtq-personers asylskäl respekteras inte, istället utvisas människor till förtryck och förföljelse – det vill vi ändra. Så länge Sverige saknar en rättssäker asylprocess kommer vi kräva en allmän flyktingamnesti, det vill säga stopp för alla utvisningar och uppehållstillstånd till alla papperslösa. För att kunna fly förtryck och skapa sig ett bättre liv måste människor ha rätt att röra sig fritt och bosätta sig var de vill på jorden. Liv har satts och sätts på spel för att Migrationsverket saknar insikt och förståelse för kvinnors och hbtq-personers asylskäl. Migrationsverket har kontrat genom att tillsätta hbt-experter inom varje asylprövningsenhet. Har det blivit någon skillnad?
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 13:00-13:45.
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Marionetten)
Medverkande: Aino Gröndahl – Jurist och expert på hbtq och asyl, Jasmine Mehho – RFSL Newcomer, Sofia Sjöö – migrationsverket, Victoria Kawesa – Fi.

Queerfeministisk talkshow!
Sveriges egen Oprah, Sandra Dahlén, bjuder in till årets talkshow gästad av hbtq-ikoner och queer-superstjärnor. Med devisen det personliga är politiskt skapar vi en fest fylld med djupdykningar ner i våra queera hjärtans begär.
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 15:00–15:45.
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Studion)
Medverkande: Talkshowvärd – Aleksa Lundberg. Gäster – Sara Parkman, Iki Gonzales Magnusson, Victoria Kawesa, Bruno Hibombo.

Hejdå äktenskapsbalken!
Vi vet, äktenskapsbalken har relativt nyligen blivit könsneutral (2009, yay!). Men är det verkligen en så progressiv utveckling? Varför kan inte alla samlevnadsformer täckas in i en samlevnadsbalk? Hur svårt ska det vara? Varför har inte vänskapsrelationer lika hög status som kärleksrelationer? Det är dags att vi pratar om detta!
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 16:00–16:45.
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Kafe Klara)
Medverkande: Andy Candy – Moderator, Zafire Vrba, Monica Amante, Robert Olsson – RFSL Ungdom, Lotten Sunna – Fi

Onsdag 30/7
Filmquiz
Följ med på en resa genom queerfilmens guldkorn i quizform med exklusiva filmpriser. Med homoerotiken och könsvariationerna i filmen upptäckte vi oss själva, men kommer vi ihåg scenerna som förändrade våra liv? Quiz-fanatiker, filmälskare, historiker, nyfiken eller myssugen? Detta är något för dig!
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 12:00–12:45.
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Klarabion)
Medverkande: Lisa Karlsson

Vad formar vardagens villkor?
Vad krävs för att säkerställa människors trygghet i vardagen? När de allra flesta riksdagspartier låter välfärden villkoras av kortsiktig ekonomisk tillväxt vill feministiskt initiativ bygga ett helt annat samhälle. Ett samhälle där vi fyller välfärdsbegreppet med nya värden, där vi tar ett helhetsgrepp på de komponenter som formar vardagens villkor. Vi ser att arbetsmarknaden, utbildningen, familjen, vården och omsorgen, kulturen, bostaden, biståndet som några av dessa komponenter. Vi tänker att om vi ska ha en välfärd för alla så måste vi se välfärden utifrån ett hbtq- och normkritiskt perspektiv. Hur tänker du? Vad är viktigt för dig i din vardag?
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 16:00–16:45
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Kafé Klara)
Medverkande: Stina Svensson – talesperson för Fi, Jazz Munteanu – Fi, Tanya Charif – socionom på Guts, Bonnie Spetse – förstanamn på listan till Stockholms landsting. Moderator – Johanna Andersson – Fi.

Torsdag 31/7
Bostad åt alla! – Fi Storstockholm diskuterar problem och lösningar
Hur skapar vi en bostadspolitik som är till för alla? Vi behöver nya normer för bostadsbyggande och samhällsplanering. Alla, oberoende av kön, sexuell läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck, trosuppfattning, klass, funktionsduglighet, ålder eller etnicitet ska få en rimlig möjlighet till boende. Hur gör vi detta till verklighet? Kom och bidra med dina tankar och idéer!
Arrangör: Feministiskt initiativ
När: 13:00–13:45.
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Bandler)
Medverkande: Tatjana Joksimovic – ordförande i Kvinnors Byggforum,, Tina Ringensson – jagvillhabostad.nu, Malin Ericson – ordförande i Fi Storstockholm, Gita Nabavi – riksdags- och kommunkandidat för Fi.

Skolan på blodigt allvar!
Du kanske är van vid att det inte är din verklighet och dina upplevelser som återspeglas när du är i skolan? För unga normbrytande personer så är det ingen ovanlighet att mötas av kränkande behandling. I skolan skapas och återskapas trånga ramar för hur du bör vara och hur du inte bör vara. Transfobi, homofobi, funkofobi, rasism, sexism tillhör vardagen och det påverkar såklart unga personers självbild och välmående. Vi tycker att unga ska kunna gå i skolan och känna sig trygga, vi tycker att unga ska kunna få sin verklighet återspeglad och synliggjord, vi tycket att unga ska ha rätt att gå till skolan och slippa diskriminering. Vi tycker att skolan måste ta sitt ansvar för att skapa en öppen och jämlik miljö där unga kan utvecklas och växa. Därför är det en självklarhet att all personal på skolor ska vara utbildade i hbtq-frågor, genus och antirasism. Så, hur gör vi då?
Arrangör: Unga Feminister
När: 13:00–13:45
Var: Pride House, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 (Plattanscenen)
Medverkande: Lo Silverstjärna, representant från Fi, Alwa Aagaard Andersson – Unga Feminister, Tove Elffors Elfström -UF, Mimmi garpebring från Svea (Sveriges elevråd), Sanaz Charbaf.

Hela programmet finns här