Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fi Fokus: kulturpolitik #denrosaperioden

27 april 2018 @ 16:30 - 20:00

Välkommen till en kväll där vi djupdyker i FI Stockholms kulturpolitik.
Inbjudna är fyra personer som på olika sätt uttrycker och utmanar de normer och hierarkier som präglar kulturlivet idag. Tillsammans diskuterar vi Fi Stockholms kulturpolitiska program och aktuella kulturpolitiska frågor. De är även inbjudna att berätta om sina visioner och tankar om framtiden.

Vad behövs för att skapa ett feministiskt och antirasistiskt kulturliv?

16.30 Dörrar öppnar, mingel i baren.
Bläddra i FI Stockholms poesiskrift, köp en bok eller t-shirt, säg hej till en vän!
17.00 Inledning av Gudrun Schyman
17.15 Poesi av Wendy Francis
Kl 17.30 Samtal under ledning av Sofia Lundin (FI) och tillsammans med:
Macarena Dusant, konstvetare
Senait Tesfai projektledare/kommunikatör från Podium www.podiumkultur.se
Samuel Girma, aktivist och kulturarbetare.

Plats: Myntkrogen, Slottsbacken 6, Stockholm
Tillgängligheten är god.
Ingen anmälan krävs
Barservering finns, 18 års gräns.

I sin bästa form är kulturen ett fält för öppensinnade processer och möten mellan kunskaper och kvaliteter, erfarenheter och uttryck. Men det är också ett fält som i hög grad genomsyras av segregerande maktstrukturer, som kan bygga exkluderande rum och (åter)skapa diskriminering och marginalisering. I och med Metoo och höstens upprop från alla delar av kulturområdet har frågor som rör bland annat diskriminering, sexism och otrygga arbetsvillkor fått ett större fokus, vilket Feministiskt initiativ välkomnar då vår kulturpolitik är byggd på strävan att bryta de maktstrukturer som dominerar kulturområdet för att kunna öppna upp kulturen för fler.

Nyligen presenterade den Konstnärspolitiska utredningen sitt betänkande, en utredning som också lyfte frågan om arbetsvillkor samt pekade ut andra områden där det krävs satsningar för att förändring ska ske. Det gäller inte minst frågan om representation och vem som har möjlighet att utbilda sig till konstnär. Detta genomsyrar i hög grad Feministiskt initiativs kulturpolitik, både på statlig men också kommunal nivå.

Fi vill se en reell och fördjupad demokratisering av kulturlivets alla deltagande och utövande aspekter, inflytande och resursfördelning. Detta gäller inte minst jämställdhet och jämlikhet ur intersektionella perspektiv.

Att Stockholm är en segregerad stad återspeglas tydligt inom kulturområdet, inte minst i frågor som vilka som har tillgång till kulturens rum och vilka berättelser som får ta plats på stadens scener och museer.

Detta måste förändras!

Läs mer här: http://fistorstockholm.se/wp-content/uploads/2017/12/Kulturpolitiskt-program-Fi-Stockholm.pdf, https://feministisktinitiativ.se/fi-kommenterar-konstnar-oavsett-villkor/.

För frågor om arrangemanget mejla Lina Zavalia.

Detaljer

Datum:
27 april 2018
Tid:
16:30 - 20:00
Evenemang Kategori:

Plats

Slottsbacken 6
Slottsbacken 6
Stockholm, Sverige
+ Google Map