​Fi kritiska till flaggförbud under ESC

Det råder ett flaggförbud under Eurovision Song Contest som innebär att den samiska flaggan inte är tillåten. Feministiskt initiativ är kritiska mot beslutet. – Den samiska flaggan har enat och stärkt människor i sin fortsatta kamp för upprättelse. Att förbjuda den samiska flaggan är att blunda för förtrycket, säger Sissela Nordling Blanco (Fi).

Sveriges radio har under dagen rapporterat om ett flaggförbud under Eurovision Song Contest. Enligt musiktävlingens regler tillåts bara flaggor från de deltagande länderna, från länder som tidigare deltagit, eller från länder som är fullvärdiga medlemmar i FN. Flaggförbudet innebär att den samiska flaggan inte är tillåten när tävlingen går av stapeln i Stockholm.

– Flaggor har alltid varit en viktig symbol för urfolk och nationella minoriteter. Den samiska flaggan har enat och stärkt människor i sin fortsatta kamp för upprättelse. Att förbjuda den samiska flaggan är att blunda för förtrycket, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter.

Feministiskt initiativ menar att beslutet att förbjuda alternativt beslagta flaggor strider mot de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten. Så länge en flagga inte uppmanar till hets mot folkgrupp eller strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter borde den vara tillåten.

FÖR MER INFORMATION
Ring Feministiskt initiativ Stockholms pressjour +46 76 122 91 75