Vi kan inte konsumera oss ur klimatkrisen!

På det senaste regionfullmäktige klubbades en ny näringslivs- och tillväxtstrategi. Vi i Feministiskt initiativ Region Stockholm har tagit del av den nya strategin. Med miljöpartiets hjälp har de borgerliga partierna fått upp ögonen för miljö- och klimatfrågor och försökt integrera det i sin strategi. De har precis som många storföretag förstått att det blivit en viktig fråga för allmänheten och att anammandet av det är en fråga om överlevnad. Inte för människorna eller planetens, utan företagens och partiernas. Efter att ha läst strategin är det tydligt att den hållbara omställning de utger sig vurma för enbart är spel för galleriet. Det, eller så är dom verkligen så naiva att de på riktigt tror att marknaden kan lösa klimatkrisen. Ett utdrag ur strategin:
“I och med att världen i allt snabbare takt inser vikten av att leva mer hållbart uppstår efterfrågan på varor och tjänster som minskar den miljöpåverkan som människans konsumtion resulterar i. Denna insikt förväntas påverka våra behov och förändra våra konsumtionsmönster mot en allt mer hållbar produktion och konsumtion. Som en följd av detta uppstår nya affärsmöjligheter och de företag som bäst anpassar sig kommer att kunna vinna marknadsandelar. Omställningen är också viktig för Stockholmsregionens möjlighet att bibehålla, och om möjligt utöka, sin starka konkurrenskraft.” – Näringslivs- och tillväxtstrategi stockholmsregionen
Vi behöver ställa om. Vi behöver drastiskt minska produktionens klimatavtryck, och vi behöver förändra våra konsumtionsmönster. Vi i Fi Region Stockholm anser dock att den gröna omställning vi behöver inte kan ske med fortsatta mål för ständigt ökad tillväxt på en jord med ändliga resurser. Vi kan inte konsumera oss ur klimatkrisen. Stockholmsregionen behöver ett maktskifte. Vi vill driva en rosa tillväxtkritisk politik i regionen där kortsiktiga ekonomiska intressen inte står över de radikala reformer vi behöver för en verklig grön omställning.