​Fi vädjar: Stoppa vapeninförseln och inför vapenamnesti

Igår inträffade ännu en dödsskjutning i en Stockholmsförort. Tidigare samma dag meddelar regeringen att de förlänger gränskontrollerna. Feministiskt initiativ vädjar nu till regeringen att prioritera om för att få stop på vapeninförseln. – Nu måste vi göra allt i vår makt för att sätta stop för det dödliga våldet i våra förorter, säger Anna Rantala Bonnier (Fi).

En ung man är död efter ännu en skottlossning i en Stockholmsförort. Det var igår, onsdag den 1 februari, som polisen fick larm om skottlossning i Skärholmen. Två personer hittades skjutna på platsen varav den ena senare avled. Tidigare samma dag meddelar regeringen att gränskontrollerna förlängs. Anledningen sägs vara att säkerhetsbehovet är fortsatt stort.

– Vi har en nationell kris och regeringen jagar hellre flyktingar än att sätta stop för vapeninförseln. Samtidigt som vi lägger miljoner på att kontrollera människor på flykt väller det in vapen i landet. Ett enormt säkerhetsproblem, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ vädjar nu till regeringen att prioritera om sina resurser för att få stop på vapeninförseln. Kommunala insatser för att öka tryggheten måste samordnas med nationella åtgärder för att motverka vapensmuggel och organiserad brottslighet.

– Unga i landets storstäder mördas på löpande band och ännu finns ingen handlingsplan. Nu måste regering och kommuner samarbeta för att kunna säkra att unga i förorten kan få leva klart sina liv, fortsätter Anna Rantala Bonnier.

Våren 2018 vill regeringen införa vapenamnesti. Anna Rantala Bonnier menar att läget är akut och att en amnesti bör införas redan nu.

– På kort tid har flera unga människor mist sina liv. Nu måste vi göra allt i vår makt för att sätta stop för det dödliga våldet i våra förorter, säger hon.

För mer information: ring Feministiskt initiativs pressjour på 0761 22 91 75

Anna Rantala Bonnier (Fi) gruppledare Stockholms stad