En födande – en barnmorska

Barnmorskor larmar, närmare 1000 födande har nekats förlossningsrum och Irene Svenonius presenterar stolt Region Stockholms bästa resultat på flera år. Vi har kunna bevittna sparkrav efter sparkrav. Höra berättelser där personal ska brainstorma fram sätt att spara med pengar. “Kan vi dra ner på paprika?”, som om paprikan vore felet i ekvationen. Personalen vet också att de inte är frågan om att ha eller inte ha paprika som kommer att göra skillnad, men de tvingas att gripa efter halmstrån när de styrande politikerna sviker. Situationen är blivit ohållbar. Vi måste kunna säkerställa en god förlossningsvård i regionen. Alla mammor och andra som föder ska få plats på våra förlossningskliniker. Ingen födande ska behöva vända om i vår dörr. Varje nekad person är ett misslyckande för regionen. 

Att föda barn kräver en lugn och trygg miljö. Förlossningsvårdens främsta uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för dem som föder och därför behövs en bättre arbetsmiljö för personalen. Det behövs mer bemanning och tid för personalen att vara kontinuerligt närvarande under och efter varje förlossning. Målsättningen är en barnmorska för varje födande i aktiv förlossning. För att uppnå det krävs fler förlossningsplatser och fler anställda barnmorskor. 

Alla mammor, blivande mammor och föräldrar: Ni är värda att prioriteras och ni förtjänar den bästa möjliga förlossningsvården.