FEMINISTISKT INITIATIV STÖDJER DE STREJKANDE LOKFÖRARNA!

Från måndagsmorgonen och fram till onsdag kväll pågår en vild strejk bland lokförarna på pendeltågen i Stockholmsregionen. Deras krav är att tågvärdarna ska vara kvar på tågen och i säkerhetstjänst. Fi ställer sig helt bakom dessa krav.

För två år sedan beslutade majoriteten i dåvarande regionfullmäktige, alltså de borgerliga partierna samt Miljöpartiet, att tågvärdarna skulle avskaffas och att lokförarna därmed ska arbeta ensamma ombord. Ett pendeltåg rymmer 1 800 personer, och är lokföraren ensam har hen ansvaret inte bara för att köra tåget, för all kontakt med trafikledningen och sina övriga arbetsuppgifter, men också för att genomföra en eventuell evakuering, för att göra utrop till passagerarna, för att öppna och stänga dörrarna och se till att ingen kommer i kläm i dem, för att ingripa vid sjukdomsfall eller bråk bland resenärerna, och annat som tågvärdarna hittills har gjort. Ytterst ansvarar lokföraren för resenärernas liv.

Det är helt orimligt att en enda person ska göra allt detta, och ända sedan beslutet fattades har personalen demonstrerat och opinionsbildat, och påtalat att det innebär en säkerhetsrisk för både resenärerna och dem själva.
Men politikerna i fullmäktige håller fast vid beslutet, och det gör inte enbart den förra majoriteten utan även Socialdemokraterna, som gick till val på löftet att återinföra tågvärdarna. Det löftet har de nu svikit.

Så nu strejkar hundratals lokförare i tre dygn, och de har Feministiskt initiativs fulla stöd. Det är ett enormt ansvar att arbeta ombord på pendeltågen, och tågvärdarna har en mycket viktig roll som inte ska lämpas över på lokförarna.
De strejkande riskerar att behöva betala skadestånd, och därför finns en strejkkassa för att samla in pengar till det. Har ni möjlighet så bidra gärna med en slant och märk inbetalningen ”tågvärd”.
Bankgiro 418-6482
Swish 123 699 29 52

Rosa kamphälsningar
/ styrelsen för Feministiskt initiativ Region Stockholm
Agnes Lundgren, partiledare Feministiskt initiativ
Luis Lineo, partiledare Feministiskt initiativ