Fi kommenterar Martin Valfridssons slutredovisning om utsatta EU-medborgare

Idag överlämnade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, sin slutredovisning till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Uppdraget handlade om hur det svenska samhället ska hantera EU-medborgare, ofta romer, som kommer till Sverige på flykt undan fattigdom, diskriminering och antiziganism i sina hemländer.

I rapporten framkommer att Martin Valfridsson rekommenderar Sveriges kommuner att inte erbjuda barn till utsatta EU-medborgare skolgång. Kommunerna ska inte heller erbjuda legala boendealternativ och dessutom uppmanar Valfridsson allmänheten att inte skänka pengar för att på så sätt stävja tiggeri.

– Martin Valfridsson och Åsa Regnér säger att lagen ska gälla lika för alla. Men faktum kvarstår, vi har människor som riskerar att svälta och frysa ihjäl i Sverige för att de förvägras hjälp. Med Valfridssons slutsatser kan vi räkna med att kommer fortsätta vara så, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare socialnämnden.

Feministiskt initiativ meddelade förra veckan att partiet lämnar förhandlingarna om Stockholms stads långsiktiga program för utsatta EU-medborgare. Majoriteten kunde inte enas kring Feministiskt initiativs mest centrala krav på skolgång och alternativa boendeplatser. När det stod klart att majoriteten också skulle invänta nationella samordnaren och bjuda in oppositionen valde partiet därför att lämna förhandlingarna.

– Feministiskt initiativ har inget förtroende för Valfridsson. Han har tidigare valt att kritisera kommuner som tagit ansvar för att förbättra levnadsvillkoren för utsatta EU-medborgare. Nu framgår det med all önskvärd tydlighet varför vi inte delar Valfridssons lagtolkningar, när han bland annat hävdar att barn till utsatta EU-medborgare inte skulle ha några rättigheter i Sverige, fortsätter Anna Rantala Bonnier (Fi).

För mer information:
Zandra Bergman
Pressekreterare, Feministiskt initiativ
zandra.bergman@stockholm.se
+46 761 22 91 75