Fullt ös på Uppstart 2010

Den 12-13 september bjöd F! Stockholm, FiRS, in alla Fior till ett evenemang för att diskutera hur F! kan bli ännu bättre och större inför valet 2010. Helgen var ett fantastiskt möte mellan uppemot hundra både nya och gamla medlemmar från olika delar av Sverige. Alla var engagerade och peppade och utbytte erfarenheter, tips och idéer. Helgen var fullspäckad med spännande föreläsningar, seminarier och diskussioner. Alla inspirerade och gav varandra energi att fortsätta kämpa för en jämställd och jämlik värld.

Uppemot 100 pers!
Uppemot 100 pers!

På lördagen tog vi del av bland annat Zakia Kahns valanalys från EU-valet. Hon presenterade var vi är starka och effekten av att ha valsedlar på plats. Stina Sundberg informerade om hur F!:s organisation är uppbyggd. Gudrun Schyman höll ett tal om förhoppningarna inför valet 2010 och den spännande nytändning och det stimulerande klimat, både på plats samt i samhället, i vilken den feministiska diskussionen just nu förs. Hon påpekade även det historiska i att F! har fört fram feminismen som en egen ideologisk grund och plattform för att föra politik och att det börjar gå upp för både media och allmänheten att F! är här för att stanna! På söndagens schema var det praktiska arbetet med politik i fokus. Caroline Teir och Jenny Sandsten från FiRS berättade om hur det är att vara folkvald i kommunen och Gustav Fridolin, f.d. riksdagsman för Miljöpartiet, berättade och gav råd om riksdagsarbete. Cecilia Billskog från FiRS och tidigare en av F!:s kandidater i EU-valet gick igenom en checklista för vad som krävs för att kunna ställa upp i kommunalvalen runt om i Sverige.  Därefter delade deltagarna upp sig i grupper utifrån var de bor, och de praktiska och visionära diskussionerna kunde fortsätta.

Stockholms stad-folket
Stockholms stad-folket
Skånegänget
Skånegänget

Det gavs många spännande works-shops där det bland annat diskuterades hemsidor, hur vi samlar in pengar, hur vi får ut valsedlar i hela landet, hur man startar en lokal medlemsgrupp och värvar medlemmar. Birger Östberg berättade om hur man syns lokalt i media. Det viktigaste är att aldrig vara rädd för media och journalister, F! behöver publicitet! Att bjuda in allmänheten till exempelvis föreläsningar (bjud dit Gudrun) gör att både intresserade F!-anhängare och lokalpress kommer. Att göra det man har tid och lust med är viktigare än perfekt tajming. Ett annat sätt att  att nå ut med F!s politik är att synas i sociala medier på Internet. Jesper Åström  talade om hur det är att ha en blogg, och hur man gör information lättillgänglig genom att finnas på de forum, som Facebook, där människor är, vilket F! redan visat sig duktig på under EU-valet. Sissela Nordling- Blanco och Jonas Göthner är två aktiva Fi:are som precis flyttat till Stockhoklm från Uppsala. De höll en workshop om hur vi kan fånga upp grupper som vi ännu inte nått ut till i så hög utsträckning, som personer med utländsk bakgrund och tonåringar.

Jonas & Sissela håller i workshop om att bredda F!
Jonas & Sissela håller i workshop om att bredda F!
Jenny Sandsten och Marita Strand höll i en workshop om medlemsvård och att organisera medlemmar
Jenny Sandsten och Marita Strand höll i en workshop om medlemsvård och att organisera medlemmar

Några kommentarer från deltagare på Uppstart 2010

Anna Lundén, Gotland
Anna Lundén, Gotland

Anna Lundén, Gotland, tyckte att helgen var inspirerande och effektiv. Hon säger att det finns mycket att göra och man får lust att sätta igång!

Ida Kartum, Stockholm
Ida Kartum, Stockholm

Ida Kartum från Stockholm är en  alldeles ny medlem i F!, men har följt oss genom åren.  Idas kommentar till helgen var att det kändes pirrigt, härligt och att det ligger i tiden.

Ellen Engkvist, Solna
Ellen Lundkvist, Solna

Ellen Lundkvist, Solna, ska starta en ny medlemsgrupp i Solna efter denna helg som var hennes första F!- aktivitet. Om du bor i Solna och vill göra något för F!, tveka inte att kontakta Ellen!

Gudrun Schyman avslutade helgen genom att tacka de ansvariga som satt ihop en fantastisk helg. Vi har nu har en jobbig höst framför oss, och en jobbigare, men ännu roligare vår! Hon avslutade med att säga att F!, i valet 2010, kommer få ett valresultat som kommer att slå många med häpnad.

Gudrun Schyman tackar bland annat Cecilia Billskog, Samuel Kvist och Helena Molin i FiRS som organiserat helgen.
Gudrun Schyman tackar bland annat Cecilia Billskog, Samuel Kvist och Helena Molin i FiRS som organiserat helgen.