Nämndemän till Stockholms och Solna tingsrätt sökes

Nominera eller kandidera till nämndeman i Stockholms och Solna tingsrätter

Feministiskt initiativ söker dig som:
• är intresserad av rättsfrågor
• har ett långsiktigt engagemang.

För att kandidera till Solna tingsrätt ska du vara folkbokförd i Västerortsförsamlingarna: Bromma, Hässelby, Kista, Spånga, Vällingby, Västerled. Länk till anmälan: goo.gl/iHB7ne.

För att kandidera till Stockholms tingsrätt ska du vara folkbokförd i församlingarna Adolf Fredrik, Engelbrekt, Gustav Vasa, Hedvig Eleonora, Högalid, Katarina, Maria Magdalena, Oscar, S:t Johannes, S:t Matteus, Sofia och Västermalm. Länk till anmälan: goo.gl/3SAvr6.

Som nämndeman sitter en med vid domstolsmål som en lekmannadomare. Tillsammans med en juridisk domare, som är ordförande i målen, får en ta del av huvudförhandlingarna för att sedan döma i målet. Domstolsmålen kan handla om allt ifrån skadeståndsbegäran till åtal för mord. Att vara nämndeman är inte ett politiskt åtagande, en ska därför inte försöka döma utifrån vad en tror att det partiet en tillhör tycker i frågan.Trots att förtroendeuppdraget inte är politiskt är det viktigt att en avgör själv vad som är och inte är av vikt när domen ska bestämmas. Förtroendeuppdraget är en viktig del i vårt rättssystem. Som nämndeman får en dels vara med och stärka rättssystemet men också få en bra översyn på hur systemet fungerar i praktiken. Det går att läsa mer om uppdraget på http://www.blinamndeman.se/. Uppdraget sträcker sig fram till 2019.

Sista dag att söka är den 10 juli. Om du har några frågor, mejla valberedning-staden@fistockholm.se.