Otänkbart med ett tiggeriförbud i Stockholm

Regeringen meddelade under torsdagskvällen att de överväger att införa ett förbud mot tiggeri. Ett otänkbart förslag enligt Feministiskt initiativ. – Skulle innebära att vi låter SD diktera villkoren för svensk välfärdspolitik, säger Anna Rantala Bonnier (Fi).

Under torsdagskvällen den 18 augusti meddelade civilminister Ardalan Shekarabi från Socialdemokraterna att regeringen nu överväger att införa ett förbud mot tiggeri. Anledningen sägs vara för att försvara den svenska modellen.

– Att hävda att den svenska modellen ska försvaras genom att kriminalisera fattigdom är det största hotet mot den solidaritet som är grundbulten i svenska modellen och skulle innebär att vi låter SD diktera villkoren för svensk välfärdspolitik, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare i Stockholms stad.

Shekarabi utesluter inte att det kan komma att röra sig om lokala förbud, vilket möjliggör för kommunerna att själva besluta om att förbjuda tiggeri. För Feministiskt initiativ är otänkbart.

– För oss är det helt otänkbart att Stockholm skulle inför ett tiggeriförbud. Vi menar att det är ett människorättsvidrigt förlag att kriminalisera personer som inte har några alternativ till försörjning och som tvingas tigga för sin överlevnad, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), ansvarig för mänskliga rättigheter i Stockholms stad.

– Regeringen fortsätter kriminalisera och utesluta samhällets mest utsatta och göra livet svårare för de som har det svårast. Ett samhälle bedöms efter hur de tar hand om sina svagaste och domen mot regeringen kommer att vara hård, fortsätter Anna Rantala Bonnier.

I januari 2016 lämnade Feministiskt initiativ den rödgrönrosa majoritetens förhandlingar om Stockholms stads program för utsatta EU-medborgare. Anledningen var då att majoriteten inte kunde enas kring partiets mest centrala krav på skolgång för barn till utsatta EU-medborgare.

För mer information: ring Feministiskt initiativs pressjour på 0761 22 91 75