Synskadade och blindas rätt till färdtjänst

Bild med rosa bakgrund med Feministiskt initiativ Region Stockholms logga i nedre höger hörn och texten: "Feministiskt initiativ vill: Att kollektivtrafiken och färdtjänsten ska vara avgiftsfri. Utöka samråd och samarbete med funktionsrättsorganisationer och funktionsrättsråd. Se utbildningsinsatser för ökad kompetens hos landets domstolar och handläggare så att färdtjänstärenden handläggs utifrån värdegrunden om alla människors lika värde."

Feministiskt initiativ deltar på dagens manifestation för synskadades och blindas rätt till färdtjänst som hålls klockan 10 – 12 och arrangeras av Synskadades riksförbund på Mynttorget i Stockholm. Fi har tidigare kritiserat Region Stockholms beslut att neka en blind person färdtjänst (se länk nedan).

– Färdtjänsten har en viktig roll i att överbrygga otillgängligheten på väg till, på och från hållplatsen för den som inte ser. Då kräver varje enskild hållplats inlärning och också att den som ska resa dit gör det ofta. Det kan hända mycket på ett par månader, särskilt i våra större städer och då fungerar det inte att lära sig alla hållplatser som du tror du ska komma att använda i framtiden. Det gör också byten mellan två linjer problematiska då du ska ta dig från en hållplats till en annan och då måste lära dig även den hållplatsen. Synskadade ska självklart ha rätt till färdtjänst och det till samma taxa som kollektivtrafiken, säger Emelie Häggdahl, kandidat till Stockholms regionfullmäktige för Feministiskt initiativ som deltar i manifestationen.

– Det behövs utbildningsinsatser för ökad kompetens både hos landet domstolar och handläggare så att färdtjänstärenden handläggs utifrån värdegrunden om alla människors lika värde. Det behövs läsas på både om styrdokumenten, tillgänglighet och i levnadsomständigheter för till exempel synskadade, säger Denise Cresso, funktionsrättspolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ och aktiv i SRF som också deltar på manifestationen.

Feministiskt initiativ ser färdtjänst som en del av kollektivtrafiken. Den ska vara en självklar del i en tillgänglig kollektivtrafik, så att alla invånare ska kunna resa och delta i alla delar av samhällslivet. Vi vill införa avgiftsfri kollektivtrafik och att det inkluderar färdtjänst. Tills avgiftsfri kollektivtrafik är införd vill Fi se att taxorna för färdtjänst är samma som för kollektivtrafik.

För en förbättrad och mer flexibel färdtjänst och övrig kollektivtrafik vill vi se ett utökat samråd och samarbete med funktionsrättsorganisationerna och funktionsrättsråden. Dialog mellan kollektivtrafiken, färdtjänstens huvudmän och de som nyttjar den är essentiellt både för att få en fungerande färdtjänst men också för att förbättra den. 

– En bra färdtjänst ger ökad tillgänglighet och gör det lättare att leva sitt liv och styra sin vardag. Färdtjänst kan och ska till exempel alltid ge möjlighet till att resa som enda resenär för den som behöver det. Att kunna resa själv är viktigt och extra så på grund av covid-19-pandemin, säger Emelie Häggdahl, toppkandidat för Feministiskt initiativ till Stockholms regionfullmäktige.

Slutligen måste även själva resan vara säker. 

–  I metoo-uppropet ”slutvillkorat” vittnade många om övergrepp och utsatthet under färdtjänstresor. Detta måste få ett slut och därför vill vi att det ska vara möjligt att kräva utdrag ur belastningsregistret för blivande färdtjänstförare. På så sätt vill vi förebygga och förhindra övergrepp och våld mot färdtjänstresenärer, säger Denise Cresso.

Feministiskt initiativs tidigare debattartikel om färdtjäns för blinda: https://www.mitti.se/debatt/debatt-horribelt-att-vagra-en-blind-person-fardtjanst/repuio!vwwE2A1G9t13vytaKUAU@Q/

Mer info om manifestationen och överlämnandet av namninsamlingen: https://www.srf.nu/nyheter/vara-nyheter/2022/synskadades-riksforbund-manifesterar-for-ratten-till-fardtjanst-och-overlamnar-namninsamling/