Feministiskt initiativ är starkt kritiska mot den dom som Förvaltningsrätten i Stockholm avkunnat, där rätten godtog Region Stockholms beslut att förvägra en blind person färdtjänst. Den visar stor brist på kunskap om förutsättningarna för en person som inte ser, och som förväntas klara att navigera i kollektivtrafiken i en så stor stad som Stockholm på egen hand. Det är illa nog att den tjänsteperson som fattat det nu överklagade beslutet tydligen inte alls satt sig in i hur personens levnadsvillkor ser ut.
Många kommunhandläggare, som fattar beslut om tillstånd till färdtjänstresor, är helt fokuserade på att fordonet ska fungera för den som åker. Det är ju relevant för den som använder rullator eller rullstol och inte kan komma in i fordonet. Men det är inte problemet för den som inte ser. Här handlar det om att komma till och från en hållplats. Varje enskild hållplats kräver inlärning och också att den som ska resa dit gör det ofta. Det kan hända mycket på ett par månader i våra städer och då fungerar det inte att lära sig alla hållplatser som du tror du ska komma att använda i framtiden. Likaså är byten mellan två linjer ofta problematiska då du ska ta dig från en hållplats till en annan och då måste lära dig även den hållplatsen.
Att så oengagerat och omänskligt avfärda ett behov av att ta sig till annat än arbete för en ung person tyder på bristande kompetens för uppdraget. Denna rättsosäkerhet leder till en dom som trots att liknande inte funnits förut ändå inte prövas i högre instans, och som Synskadades Riksförbund befarar kan leda till prejudikat som kommunerna i Sverige kommer att använda för att avslå tillstånd till färdtjänst för personer med synnedsättning i framtiden.
Detta har vi redan sett inom LSS, där en person som är blind inte kan få ledsagning utomhus för att denne kan klara sig i sin kända inomhusmiljö. Om personer med synnedsättning ska bryta social isolering och få den delaktighet i samhället som både LSS och socialtjänstlagen talar om så måste kompetensen hos landets domstolar och kommunernas handläggare öka drastiskt.
—
Denise Cresso-Nydén, funktionsrättspolitisk talesperson
Susan Löfgren, Fi Funktionsrätt
Rasmus Klockljung, ordförande Feministiskt initiativ Region Stockholm
Emelie Häggdahl, vice ordförande Feministiskt initiativ Region Stockholm