Oacceptabelt att neka EU-medborgare tillträde till Eurovision village

Feministiskt initiativ tog igår emot uppgifter om särbehandling av utsatta EU-medborgare i Eurovision village. Enligt rapporteringen tillåts inte EU-medborgare att vistas på området. – Att neka utsatta EU-medborgare tillträde till Eurovision village under förevändning att de kanske plockar pant är inget annat än rasprofilering och helt oacceptabelt, säger Anna Rantala Bonnier (Fi).

Feministiskt initiativ tog igår, måndag den 9 maj, emot uppgifter om särbehandling av utsatta EU-medborgare i Eurovision village. Enligt rapporteringen tillåts inte EU-medborgare att vistas på området under förevändning att de kanske ska plocka pant. Samma dag rapporterade Dagens Nyheter om en ny poliskampanj riktad mot personer som sitter och tigger.

– Det pågår en avhumanisering och hetsjakt på utsatta EU-medborgare. Vad vi ser nu är en direkt konsekvens av regeringens politik, säger Rojan Karakaya (Fi).

Feministiskt initiativ menar att beslutet är ett fall av diskriminering och strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

– Att neka utsatta EU-medborgare tillträde till Eurovision village under förevändning att de kanske plockar pant är inget annat än rasprofilering och helt oacceptabelt. Den förföljelse av romer som Sverige brukar skryta med att vi har lämnat återupprepar vi nu utan att blinka, säger Anna Rantala Bonnier (Fi).

För mer information:
Ring Feministiskt initiativs pressjour på 0761 22 91 75