Stockholms stad instiftar MR-pris till minne av Katarina Taikon

Stockholms stad instiftar nu ett nytt pris till minne av Katarina Taikon. Prissumman är 100 000 kronor. Priset ska uppmärksamma och premiera aktivister som genom sitt arbete främjar och skyddar mänskliga rättigheter i Stockholm stad.

– Det är enormt glädjande att vår mammas arbete får ett erkännande och kan användas i en positiv anda för mänskliga rättigheter. Vi hoppas att priset både blir en påminnelse om historien men också en uppmuntran för de personer och krafter som är verksamma i vår tid, säger Angelica Ström och Michael Langhammer, barn till Katarina Taikon.

Katarina Taikon inledde i början av 1960-talet ett pionjärarbete för de svenska romernas rätt till bostäder, skola och arbete. Hennes kamp fick ett enormt genomslag och hon blev en stridbar folkbildare. Katarina Taikon är också en älskad författare till böckerna om den romska flickan Katitzi.

– Med det här priset vill vi uppmärksamma Katarina Taikon och hennes gärningar som människorättsaktivist. Kampen för romers rättigheter är dessvärre lika aktuell idag. Vi ser fortsatt diskriminering av romer såväl i Stockholm som i övriga Europa, säger, Gita Nabavi (Fi), ansvarig för mänskliga rättigheter i Stockholm stad.

Det är kommunstyrelsen som instiftar det nya priset som årligen ska delas ut till en person eller organisation som försvarar mänskliga rättigheter. Priset instiftas som en del i den rödgrönrosa majoritetens ambition att stärka arbetet för mänskliga rättigheter i Stockholms stad.

– Feministiskt initiativ har länge velat uppmärksamma Katarina Taikons kamp för romers rättigheter men också kraften i aktivism som politiskt verktyg. Nu senast när ett helt civilsamhälle rest sig för att solidarisera med utsatta EU-medborgare och för ett värdigt flyktingmottagande, fortsätter Gita Nabavi.


För vidare information:
Zandra Bergman
Pressekreterare 
+46 761 22 91 75